Trycket på att Kommunal och Vårdföretagarna enas om ett nytt avtal ökar. Kommer de inte överens stannar Flygbussarna och Swebus flygtransfer.

I fredags nobbade Kommunal medlarnas bud och nyanställningsblockaden för personliga assistenter var ett faktum. Enligt arbetsgivarsidan innebär blockaden att det blir omöjligt att sätta in vikarier i de fall en personlig assistent skulle bli sjuk.

Partsamtalen låg nere under hela helgen. Planen på söndagen var att Kommunal och Vårdföretagarna skulle återuppta samtalen med medlarna igen under måndagen. Då med det annalkande hotet om sympatistrejk för Flygbussarna och Swebus flygtransfer som bryter ut klockan 14 — om man inte kommit överens innan dess.

Sympatistrejken berör 390 anställda på Flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö samt Swebus flygtransfer Arlanda—Västerås samt Arlanda—Stockholm.

Bussarbetsgivarna har kontrat med att ta ut samma linjer, plus några till, i lockout från den 2 maj.

Effekterna för resenärerna komplicerades först av en pågående konflikt inom bevakningsbranschen som hotade att påverka flygplatsernas säkerhetskontroller. Där nåddes dock ett avtal på söndagskvällen.