Lönekampen hårdnar mellan facken i den kommunala sektorn. Lärarförbundet tycker att lärarna ska få mer än andra i årets avtalsrörelse och det får Akademikerförbundet SSR att se rött.

I årets avtalsförhandlingar kräver Lärarförbundet större löneökningar än alla andra kommunalanställda. Förbundets förhandlingschef Mathias Åström uppmanar arbetsgivarna att stå emot de andra fackförbundens krav på löneökningar på mer än 2,6 procent för att i stället satsa på lärarna.

– Arbetsgivarna måste välja vilken grupp de vill satsa på. Kan inte alla kommunanställdas löner höjas påtagligt bör de välja lärarna framför andra, säger han i en artikel i Dagens Nyheter.

Mathias Åström anser att lärarna behöver rejäla lönelyft för att locka de bästa krafterna till läraryrket. Om inte skolans kvalitet garanteras riskerar Sveriges konkurrenskraft att minska och då minskar också välfärden och den offentliga sektorn.

Lärarförbundets uttalande möter kraftig kritik från Akademikerförbundet SSR som bland annat organiserar socialsekreterare. Förbundet anser att utspelet är både omdömeslöst och oförskämt då det ställer fackförbund mot varandra. Akademikerförbundets ordförande Lars Holmblad säger i ett pressmeddelande att de olika fackförbunden i stället borde samarbeta i avtalsrörelsen mot den gemensamma motparten Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi kan inte på något sätt se att lärarna är viktigare än andra fackförbunds medlemmar för att samhället ska fungera. Socialsekreterare, kuratorer, undersköterskor, sjuksköterskor är också mycket kompetenta och har ansvarsfyllda arbetsuppgifter. De ska naturligtvis lönesättas efter det, säger Lars Holmblad.