Enligt arbetsgivarorganisationen SHR/Visita tillhör de svenska ingångslönerna de högsta i Europa. Ingångslönerna i hotell- och restaurangbranschen är bland de högsta i Sverige. Arbetsgivarna hävdar att ingångslönerna har höjts på bekostnad av den totala löneutvecklingen i branschen.

”Denna negativa utveckling” ska bryta i årets avtalsrörelse.

– Våra medlemsföretag tycker inte att det är rimligt att en stor del av löneutrymmet läggs på ingångslönerna. De vill i stället kunna satsa på och belöna medarbetare som utvecklats i sin yrkesroll. Med det nuvarande avtalet är inte detta möjligt och vi vill därför i det nya avtalet öka möjligheterna till en mer individuell lönesättning, säger förhandlingschefen Pontus Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Enligt SHR/Visitas vd Eva Östling Ollén kostar Hotell- och restaurangfackets lönekrav på 960 kronor 5,2 procent per år.

– Förbundet kräver dubbelt så mycket som man har kommit överens om på majoriteten av de övriga avtalsområdena. Det är orimligt i en bransch som har betydligt lägre lönsamhet än de flesta andra sektorer, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt SHR/Visita kräver Hotell- och restaurangfacket stopp för flexibla anställningsformer, inklusive säsongsanställningar.

– Säsongsanställningar är livsviktiga för att man ska kunna bedriva näringsverksamhet i till exempel fjällvärlden. Detta krav kan få allvarliga och negativa konsekvenser för hela skidnäringen, förklarar Eva Östling Ollén.