Kommunal varslar om sympatiåtgärder både för Handels och i sin egen konflikt för de personliga assistenterna. Nästa måndag stannar flygbussarna till sju flygplatser om inte avtal sluts innan dess.

– Handels sak är vår sak och därför är det självklart för oss att stödja Handels i deras förhandlingar för jämställda löner, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att löneläget för både butiksanställd och personliga assistenter är bedrövligt och att de kvinnodominerade grupperna behöver få högre löneökningar än industrins 2,6 procent för att inte ytterligare halka efter de mansdominerade.

– Procentpåslag skapar mindre jämställda löner, trots att nästan alla säger sig vilja ha mer jämställda löner. Det går inte ihop. Om arbetsgivarna får som de vill går utvecklingen bakåt. Det kan vi inte acceptera.

Kommunals varsel innebär att sju förbund inom LO-samordningen varslat om sympatiåtgärder för Handels. Tre förbund återstår och även från dem kan sympatiåtgärder vara på gång.

Som Arbetet tidigare berättat är Elektrikerna beredda att lägga ett rejält kännbart varsel om det behövs. Hotell- och restaurangfacket överväger konfliktåtgärder som kan komma att meddelas inom kort, och även Musikerförbundet har fått en förfrågan men ännu inte tagit ställning.

 

Fakta: Kommunals sympativarsel

Varslet gäller en strejk som träder i kraft den 23 april på FAC Flygbussarna airport coaches AB (Veolia) och Swebus Flygbussarna.  På varslade företag finns ca 230 anställda. Följande busslinjer berörs:
Flygbussarna till och från Arlanda och Bromma flygplats i Stockholm.
Flygbussarna till och från flygplatserna i Västerås och Skavsta.
Flygbussarna till och från flygplatserna Landvetter och Göteborg city airport i Göteborg.
Flygbussarna till och från Malmö Airport i Malmö.