Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringliv, är inte förtjust över Byggnads sympativarsel för de krav som Handels har ställt i sina förhandlingar.

Han påpekar att Byggnads och deras arbetsgivare själva nyligen avslutat en stökig avtalsrörelse.

– Och nu ska de ut och strejka på delar av det området igen. Det här riskerar att minska företagens förtroende för hela kollektivavtalssystemet. Man tecknar kollektivavtal för att få arbetsfred. Vi tycker att facken beter sig i grunden väldigt oansvarigt.

Under eftermiddagen har det kommit fler sympativarsel från andra LO-förbund, till stöd för Handelsanställda.

– Men man ska komma ihåg att strejkvarslen kommer från ett oenigt LO. Det var tre förbund som inte skrev under och om vi räknar med tjänstemannafacken som inte står bakom de här kraven så är det en majoritet av dem som vi tecknar avtal med som är oeniga med LO om kraven.

– Det här är en minoritet som försöker strejka sig till mer än vad de andra har fått, säger Ågren.