Sveriges korsordsmakare håller på att organisera sig. För två veckor sedan hölls för första gången ett konvent i Linköping. Ersättningen för korsorden var ett hett ämne.

Foto: Janerik Henriksson

– Tidningarna spelar ut folk mot varandra. De säger att om du inte gör ett korsord för en struntsumma så ger vi jobbet till någon annan, säger Ulf Hyltén-Cavallius som startat intresseföreningen Sveriges Korsordsmakare.

För två veckor sedan hölls Sveriges första konvent för korsordsmakare. Det var han som låg bakom.

– Jag har jobbat som korsordsmakare i 16 eller 17 år på heltid, men för ett år sedan insåg jag att vi som yrkeskår haft ett jätteproblem. Var och en har suttit hemma hos sig och jobbat och det har varit en urusel kontakt mellan oss, säger Ulf Hyltén-Cavallius.

– Det har gjort att vi inte kunnat hålla priserna uppe och dessutom har det varit ensamt på jobbet, fortsätter han.

Idén kom upp när Ulf Hyltén-Cavallius i ett annat sammanhang hade varit i kontakt med ett drygt tiotal olika korsordsmakare. Alla tyckte att det var trevligt att prata med en kollega.
En morgon några veckor senare vaknade han och bestämde sig för att ordna en träff för alla.

– Jag gick omedelbart upp ur sängen och ringde några för att berätta att det skulle bli ett konvent. Och när jag väl sagt det var jag tvungen att ta tag i det. Det gick inte att backa, berättar han.

Eftersom det inte finns någon lista på vilka som producerar korsord gick han ut och köpte en massa tidningar för ta reda på vilka som gjort dem.

– Jag fick tag på 105 varav 75 kom på konventet som vi höll den 17 och 18 mars i Linköping.

Den hetaste frågan var ersättningen.

De stora köparna Europapress och Bull Publishing Company sluter ofta avtal som innebär att de säljer korsorden vidare till landsortstidningar. De som tillverkar korsorden får dock endast hälften av försäljningspriset och eftersom få korsord säljs så blir ersättningen ofta låg.

En konstruktör kan få mellan 650 och 5 500 kronor för ett korsord som ofta tar mer än en dag att göra. De flesta ligger i den lägre delen av spannet.

Konventet fick besök av en styrelseledamot från Svenska Journalistförbundet som förläste om hur frilansande journalister organiserar sig.

– Han rekommenderade oss att starta en intresseorganisation – och det har vi gjort nu, säger Ulf Hyltén-Cavallius.

Det finns en tillfällig styrelse och namnet är Sveriges Korsordsmakare.