Ett rykte har nått mina läsande ögon, att regeringskansliet ska ha lånat in alla biblioteksexemplar av Fredrik Reinfeldts litterära debut Det sovande folket. Sedan ska de diskret ha sett till att de tillgängliga exen inte kommit tillbaks till hyllorna.

Jo, man kan ju undra.

Det finns bara tre exemplar tillgängliga på landets hundratals folkbibliotek. Ett i Ö-vik, Jönköping har det andra. Hela Stockholm får dela på det tredje exemplaret, men det är ingen idé att gå dit och leta. Tio personer står redan i kö.

Biblioteken i Luleå köpte aldrig in något ex, då när den blivande statsministerns storverk kom ut 1993, men under senare år har låntagarnas intresse ökat.  Bibliotekarien Katarina Wasberg på Kulturens hus har jagat Det sovande folket hos kollegorna i andra landsändar, men den är stört omöjlig att få tag på.

Jag tipsar henne om att den finns att ladda ner i piratversion, men hon tror inte att det vore någon bra idé. Biblioteken bör trots allt hålla sig inom lagens gränser.

Men lite sugna är nog en serviceinriktad biblioteksvärld. Almedalsbiblioteket har en digital version. Varifrån kommer den?

Efter att ha tagit mig igenom Reinfeldts bok kan jag förstå ett regerande parti som vill göra allt för att hjälpa detta alster ner i glömskans vilsamma rymd. Här ekar ingen lovsång till samhällsbärarna som går till jobbet varje dag och Bidrar istället för att ta emot bidrag. Som 28-årig riksdagsledamot skildrar Reinfeldt svenskarna som förslappade och fördummade sovhjärnor, perfekt anpassade till omhändertagandesamhället.  På en skumpig och knagglig prosa nedtecknar den blivande statsministern meningar som ” Det går inte att peka på, det är inget konkret, de flesta människor skulle inte ställa upp på att de är offer för socialdemokratisk hjärntvätt. Det gör det inte mindre sant” Och, tio sidor tidigare: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”

Men trots att detta är en text som borde väcka behovet av att glömma och gå vidare tror inte bibliotekarier på den spännande konspirationsteorin. Katarina Wasberg i Luleå har inget minne av att boken väckte uppmärksamhet när den kom ut. Intresset har växt med Reinfeldts politiska karriär. Den köptes in i obundet skick och de flesta exemplaren har slitits ut eller kommit bort som böcker gör.

Men jag undrar när jag följer den yngre Reinfeldts åsikter. Hur ser han på samhället idag?

Eftersom han aktar sig för att uttrycka några åsikter över huvudtaget, har jag ingen aning.

Kristina Mattsson

Vet du något?

Kristina Mattssons undersökning tyder på att det rör sig om en konspirationsteori, byggd på konstaterandet att boken är väldigt svår att få tag i, förutom att den i strid mot upphovsrätten publicerats på nätet.

Apropå Det sovande folket nämns den i en artikel på sourze.se av Björn Alvebrand, som hävdar att Per Schlingmann var inblandad i författarskapet.