Anders Ferbe

Foto: Yvonne Åsell

Anders Ferbe blir ny ordförande för IF Metall om Stefan Löfven utses till ordförande för Socialdemokraterna.

Det är stadgarna som säger att posten går till viceordföranden. IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll säger att det inte finns några diskussioner om en sådan situation – om IF Metall snabbt skulle inkalla en extra kongress eller agera på något annat vis – eftersom det är en icke-fråga än så länge. Stefan Löfven har inte utsetts till ny S-ledare.

Lars Ankarfjäll vill inte ge kommentarer utan säger att han hänvisar till den officiella linjen och det är att Socialdemokraternas verkställande utskott fortsätter sitt möte i dag på förmiddagen.

– Om Stefan Löfven blir S-ordförande blir det en bra lösning. Han kan vara en enande kraft. Jag tycker han är en bra ledare och människa. Och han kan lyssna. Dessutom uppfattar jag det som att han inte är befläckad av politiken på det viset att han stått över falangstriderna, säger Anders Ovemar, ordförande för IF Metalls avdelning på Höga kusten, där Stefan Löfven tidigare varit ordförande.

Anders Ovemar är på en konferens för avdelningsordföranden i IF Metall på Runö. De har pratat om möjligheten att Stefan Löfven blir ny S-ledare. Enligt Anders Ovemar är det allmänna intrycket att det skulle vara en förlust för IF Metall samtidigt som ingen av avdelningsordförandena betvivlar att han skulle klara jobbet som ledare för Socialdemokraterna.

Johan Järvklo, klubbordförande på Scania i Södertälje, är mer försiktig i sina uttalanden.

– Jag har ingen uppfattning om Stefan Löfven som politiker. Som förbundsordförnade är han skicklig och kapabel.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe säger att han inte har tillräckligt djupgående kunskaper för att kunna bedöma Stefan Löfven som Socialdemokraternas partiordförande.

– Arbetet som S-ordförande verkar vara övermänskligt svårt tror jag rent amatörmässigt. Situationen är så komplicerad i partiorganisationen. I modern politik är det dessutom nödvändigt med erfarenhet från riksdag och från departement för att klara jobbet. Sådana erfarenheter har tidigare socialdemokratiska ledare haft, säger Anders Weihe.

LO-Tidningen har dessutom pratat med Wanja Lundby-Wedin som sitter i Socialdemokraternas VU och deltar i de allra innersta diskussionerna. Hon vill varken dementera eller bekräfta att Stefan Löfven blir ny partiordförande.

– Vi fortsätter diskussionerna i VU idag. Förhoppningsvis kan vi presentera ett namn i morgon, säger hon.