– Jag skulle aldrig stå ut med att jobba dag, säger Inkan Karlsson, undersköterska ­”eller klinikslav” på akuten, här i samspråk med Katarina Pivré. Lotta Bergström ägnar sig åt medlemsvård i bakgrunden.

Foto: Henrik Montgomery

Foto: Henrik Montgomery

– Jag skulle aldrig stå ut med att jobba dag, säger Inkan Karlsson, undersköterska ­”eller klinikslav” på akuten, här i samspråk med Katarina Pivré. Lotta Bergström ägnar sig åt medlemsvård i bakgrunden.

 

Undersköterskorna Madeleine Nylander och Freta Hadiegiorgis blir häpna när facket kommer på besök mitt i natten.
  – Det har aldrig hänt förut.

Kommunals sektion 9 nattvandrar på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Fyra fackligt aktiva undersköterskor försöker hinna med så många arbetsplatser som möjligt.

Madeleine Nylander och Freta Hadiegiorgis får presenter. Lotta Bergström och Katarina Pivré delar ut filtar till alla medlemmar de träffar på.

Det är populära besök – inte bara för presenterna. Nattarbetarna är inte bortskämda med arbetsplatsbesök. Fackets nattvandrare hälsas med glada tillrop och en och annan kram.

Hos Madeleine Nylander och Freta Hadiegiorgis följer ett samtal om ditt och datt innan de kommer in på jobbet och arbetsvillkoren. Innan de skiljs åt kommer Lotta Bergström med några förmaningens ord:

– Nästa gång kommer ni på årsmötet. Och så behöver vi ett arbetsplatsombud på avdelningen. Det har vi inte haft på fyra år.

Under ett par veckor i december nattvandrade Kommunal i Stockholm, Malmö och Umeå. Nattarbetare på äldreboenden, i hemtjänsten, på brandkåren, nattöppna dagis och bussarna fick besök – för att ta några exempel.

Målet är medlemsvärvning och medlemsvård.

Nattvandrarna på Danderyds sjukhus har med sig både fleecefiltar från Kommunal till medlemmarna och inträdesblanketter till dem som inte är med i facket. Och kakburkar till alla arbetsplatser.

Nattvandringarna är förbundets idé, men uppsökande verksamhet är inget nytt för sektionen i Danderyd. Under hösten fick hela sjukhuset, totalt 84 arbetsplatser, besök av facket på kvällstid.

Från början var tanken att börja med kvällsöppet på fackexpeditionen, men det är effektivare att söka upp än att vänta på att bli uppsökt.

– Om inte Muhammed kommer till berget, får berget komma till Muhammed, som Lotta Bergström uttrycker det.

Hon uppskattar att någonstans runt 550 av så där 800 anställda inom Kommunals område på Danderyds sjukhus är med i facket.

Arbetsplatsbesöken på kvällar har gett tio nya medlemmar direkt på plats. Sedan återstår att se om fler går med när de har fått tänka på saken.

Den uppsökande verksamheten är viktig. Facket blir synligt.

– Vi planerar budgeten så att vi ska ha pengar till det här, berättar Lotta Bergström.

När hon började i vården var det mer eller mindre självklart att gå med i facket. Så är det inte längre.

– Jag började 1982. Då fick man en inträdesblankett i handen och sedan hade man inte så stort val, säger Katarina Pivré.

Många medlemmar försvann när avgifterna till a-kassan chockhöjdes för fem år sedan. Till det kommer nyanställda som inte går med i facket och människor som av en eller annan anledning är sura på facket.

De ska övertygas.

– Jag brukar säga: ”Gå med i facket innan det händer något.” Du väntar inte tills huset har brunnit ner innan du tecknar en hemförsäkring. Det är samma sak med facket. Gå med så att du kan få hjälp om det ­händer något, berättar Maria Klerehag, undersköterska och vice ordförande i sektionen.

Hon stöter på många som har diffusa begrepp om facket. Hon tar de sex extra semesterdagarna efter 40 års ålder som exempel. Många tror att de är reglerade i lagen.

– De blir förvånade när jag talar om att semesterdagarna beror på vårt kollektivavtal.

LO-Tidningen hänger med facket i ett par timmar. Ingen ny medlem värvas under den tiden. Efter ett samtal över städvagnen lovar undersköterskan Maria Stenqvist på förlossningen att tänka närmare på saken.

Nattvaktmästarna Leif Larsson och Samir Yonen arbetar på sjukhuset. De är anställda av två olika privata bolag och medlemmar i Kommunal. Och sura på facket som ”har tagit bort våra nattillägg”.

– Det där är en sanning med modifikation, svarar Lotta Bergström diplomatiskt och inleder en kort diskussion.

I natt finns det inte tid att gå på djupet.

– Hos oss är nästan alla timanställda. Vi har många problem men ingen vågar säga ifrån. De vågar inte gå med i facket eller ens ta kontakt med facket, berättar en av vaktmästarna.

Lotta Bergström talar om vart han kan vända sig. Vården i Stockholm har privatiserats i rask takt och trots att de jobbar på samma sjukhus tillhör nattvaktmästarna en annan sektion än de som jobbar i vården.

Mötet med nattvaktmästarna gör intryck. Det hörs när fackets fyra nattvandrare samlas i halvtid och pratar om natten så långt. Maria Klerehag och Jenny Bergius är uppfyllda av att de har blivit så väl mottagna överallt.

Stämningen är uppåt. Hela gänget tycker om att vara ute och träffa folk.

– Det är jättekul när man väl kommer ut, även om det kan ta emot i förväg. Vi jobbar redan på kvällar och helger, säger Lotta Bergström.

Fakta

Fler ska få besök av Kommunals nattvandrare

Kommunal ska söka upp nattarbetare i Stockholm igen. Försöket gav mersmak och beslutet är redan fattat.

Möjligen blir det fackliga nattvandringar i hela landet. Det visar sig när Kommunal har utvärderat den första testomgången i Stockholm, Malmö och Umeå.

En mätning är redan klar: I december ökade Kommunal med 543 medlemmar till 504 600. Jenny Hammenstig Lundgren, ombudsman med ansvar för medlemsvärvning, tror att nattsatsningen är en orsak.

– December brukar vara en katastrofmånad, säger hon.

Kommunal i Stockholms län besökte 689 arbetsplatser i december, framför allt på natten. Kommunal i Umeå besökte 75 arbetsplatser. Alla besök är inte inrapporterade än, så siffrorna kommer antagligen att öka.