Saab som bilmärke kan försvinna även om någon köper hela konkursboet. En extra konkursförvaltare har nu utsetts för att sköta varumärkesfrågan.

Varumärket Saab ägs gemensamt av biltillverkaren, försvarskoncernen Saab AB och lastbilstillverkaren Scania. Det är därför inte säkert att en framtida biltillverkare får behålla namnet även om den köper hela Saabs Automobiles verksamhet.

– Vi har ett avtal som säger att man inte kan sälja vidare varumärket som en tillgång i konkursen, säger Marie Karlsson på Saab AB:s pressavdelning.

En eventuell köpare måste först godkännas av Saab AB och Scania om bilmärket ska kunna leva vidare.

Varumärkesfrågan är snårig och i dag har tingsrätten i Vänersborg utsett en medförvaltare i Saabkonkursen som ska ha ansvar för frågorna kring varumärket. Uppdraget har gått till advokat Kent Hägglund.

Det var de två konkursförvaltarna Anne-Marie Pouteaux och Hans L Bergkvist som ansökte om att få Kent Hägglund som medförvaltare. Anledningen är att de båda ursprungliga förvaltarna kan ses som jäviga i varumärkesfrågan då de tidigare jobbat med Saab AB.