En del av de Saab-anställda är på jobbet i dag. Det pågår nästan inget arbete, men några kommer bara för att prata med sina jobbarkompisar. En av dem är Rafael Hernandez.

– Det gick inte så bra. Jag är jätteledsen. Det är tråkigt att förlora jobbet, men det kanske är en ännu större förlust att Saab-bilen försvinner. Det är en fantastisk bil, säger han.

Foto: Björn Larsson Rosvall

I tio år har han arbetat på Saab. Han jobbar med karossen och han monterar dörrar. LO-Tidningen träffade honom för tre månaders sedan. Då var han optimistisk. Han tränade på Saabs motionsanläggning för att han snabbt skulle kunna sätta igång att bygga bilar igen.

Då hade han inte fått lön på en och halv månad. Det tyckte inte Rafael Hernandez var något att oroa sig – antingen skulle han få lön eller lönegaranti.

– GM tycker inte vi har rätt att överleva. Det är alldeles tokigt att GM inte ger oss en chans, säger han.

Rafael Hernandez berättar att han går runt och pratar med folk på jobbet. Och de snackar om att de borde ses snart igen för att prata mer varandra.

I dag på eftermiddagen träffar facken konkursförvaltaren för att få information om vad som ska hända nu. I går fick alla anställda information om konkursen och imorgon kommer facken att informera.

Det berättar Annika Johansson på verkstadsklubbens expedition. Hon säger att det finns många frågetecken; vad ska hända nu,  när blir folk av med sina jobb och hur länge fackklubben behövs.

Rafael Hernandez har tränat och sökt jobb under hösten. Han ska på en anställningsintervju i morgon, men det vill han inte prata om.

– Vi har nåt att tillverka här och jag hoppas att någon kan köpa fabriken och att det blir någon slags produktion.

Han säger att det finns så mycket kunskap bland de anställda på Saab.

– GM tjatar om att det är deras grejor, men vi har gjort väldigt mycket själva här – Made in Sweden.

– Vi måste göra allting som går och hoppas på det bästa, säger Rafael Hernandez.