I dag ska Saabs konkursförvaltare träffa facken och företagsledningen för att bland annat bilda sig en uppfattning om bolagens skulder och tillgångar.

De anställdas lönegaranti har högsta prioritet i förvaltarnas arbete, som drog igång efter att Vänersborgs tingsrätt beviljat Saabs konkursansökan.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sade i går att regeringen och regionen tillsammans med Arbetsförmedlingen kunnat förbereda åtgärder för en konkurs.

Näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström åker till Saab i Trollhättan i dag. Det uppger Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren.

– Vårt första fokus är att man ser till att jobba så att lönegarantin kommer före jul, annars blir det väldigt jobbigt för många, säger IF Metalls klubbordförande på Trollhättefabriken, Håkan Skött, till TT.

– Vi har inte fått novemberlönen och på fredag skulle decemberlönen komma, inför en helg som normalt drar mycket pengar, fortsätter han.

Håkan Skött beskriver stämningen på Saab som tryckt och sorgsen dagen efter konkursbeskedet. Under dagen sätter sig de fackliga företrädarna i möte med bolagets konkursförvaltare, som också träffar ledningen.