Foto: Jonas Ekströmer

 

Tre förbund har öppet talat om att de stöder Tobias Baudin: Seko, Fastighets och Kommunal. De representerar 43 procent av LO:s medlemmar.

Nu finns det fyra kandidater till posten som LO:s ordförande. I dag anmäldes två nya – Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg och Helén Pettersson.

Ren matematik talar för att det blir Kommunals kandidat Tobias Baudin som väljs på LO-kongressen i maj. Han stöds offentligt även av de två 6 F-förbunden Seko och Fastighets.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin säger att de sex förbunden i 6 F kommer att driva en gemensam linje. Samtidigt säger han att Elektrikerna inte har bestämt sig för något namn än, men det är svårt göra någon annan tolkning än att 6 F-förbunden tänker stödja Tobias Baudin.

– Det är din tolkning, säger Jonas Wallin till LO-tidningen.

6 F-förbunden och Kommunal har tillsammans 58 procent av LO:s medlemmar och därmed majoritet på LO-kongressen.

Men osvuret är bäst. Fyra av 6 F-förbunden har inte offentligt talat om vilken kandidat de stöder. Och valberedningen står inför den grannlaga uppgiften att hitta ett namn som får enhälligt stöd på LO-kongressen.

– Man får säga lycka till till valberedningen. Jag hoppas innerligt att de kommer fram till ett förslag som hela kongressen kan sluta upp bakom, säger Ella Niia, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Det finns 14 LO-förbund. Åtta dem har talat om var de står:

• Kommunal, Seko och Fastighets stöder Tobias Baudin.

• IF Metall, Livs och Hotell- och restaurangfacket stöder IF Metalls kandidat Karl-Petter Thorwaldsson.

• Handels stöder Helén Pettersson.

• Pappers stöder Jan-Henrik Sandberg.

Sex förbund har inte gett besked offentligt – de fyra 6 F-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Transport samt GS och Musikerförbundet.

Byggnads ordförande Hans Tilly leder valberedningen. Han har bett LO-förbunden att lämna besked senast i dag, tisdag, men åtminstone tre förbund – GS, Målarna och Elektrikerna – har inte svarat än. Hans Tilly vill inte säga vilken kandidat Byggnads vill ha.

Rent formellt går det att nominera namn till LO-ledningen ända fram till kongressen i maj.

– Men vi har bett att få in namnen nu för att vi behöver ha litet tid på oss för att kunna göra ett strukturerat arbete, säger Hans Tilly.

Valberedningen träffas nästa gång  i mitten av januari. När, och om, namnen på de nominerade ska bli offentliga, har valberedningen inte diskuterat än.

Två av tre i LO-styrelsen avgår på kongressen i maj – LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist. Avtalssekreteraren Per Bardh ställer upp för omval.

Kommunal vill öka ut LO-ledningen till fyra personer och har följaktligen nominerat fyra till LO-ledningen. Den nya LO-ledningen väljs på LO-kongressen den 25-28 maj 2012.