I fredags morse gick 30 000 anställda i den finska metallindustrin ut i strejk. Men redan i kväll kan strejken avbrytas då parterna ska ta ställning till ett nytt medlarförslag.

Både metallarbetare och tjänstemän på 40 företag i Finland lade ner arbetet i fredags morse klockan sex. Orsaken till strejken är att parterna inte lyckats komma överens om ett avtal när det gäller till exempel lönepåslagens storlek och hur löneökningarna ska fördelas. De är också oense om avtalets utbildningsdagar.

Det är första gången sedan 1971 som det finska Metallarbetarförbundet utlyst strejk i metallbranschen. Men nu ser det ut som om strejken kan bli kortvarig. I går fick parterna ett nytt medlingsbud som de ska ta ställning till i eftermiddag och lämna svar senast klockan 19 ikväll.

Enligt nyheterna i svenska Yle kommer både finska Metalls ordförande och hans kollega i tjänstemannafacket Pro, rekommendera sina förbund att anta förlikningsförslaget.

Om parterna ändå skulle förkasta förslaget kommer strejken att utvidgas den 7 november, om ingen lösning nåtts innan dess.