Gissa vem som säger så här:

– Det har ingenting att göra med mänskliga rättigheter eller journalistik. De tog sig in i Etiopien tillsammans med en terroristorganisation.

Nej, det är inte den svenska utrikesministern Carl Bildt.

Mannen som säger så heter Meles Zenawi och är Etiopiens premiärminister. Nyligen var han i Norge där den norska statsministern frågade om de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Gissa vem som säger så här:

– Ärendet med de här två journalisterna har ingenting att göra med förhållandet mellan stater.

Nej, det är inte Carl Bildt den här gången heller.

Det är fortfarande Meles Zenawi. Det han egentligen säger är att ärendet inte är politiskt utan en fråga för domstolsväsendet i Etiopien.

Ett konsulärt ärende för Sverige alltså.

Just orden ”konsulärt ärende” är däremot den svenska utrikeministerns. Konsulärt och konsulärt. Tankarna går lätt till en svenne som slagit någon på käften på Sunny beach i Bulgarien eller kört som en dåre på en motorväg i södra Argentina.

Carl Bildt verkar förresten inte göra några större ansträngningar för att svenskarna ska framstå som något annat än två äventyrs­resenärer.

– Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område.

Tänk om samma princip användes om räddningsarbetarna i jordbävningskatastrofen i Japan.

– Varför gick ni in i den havererade kärnreaktorn, det är ett farligt område?

Det Bildt säger när han framhåller att det var farligt att resa i området är egentligen att journalisterna inte hade något där att göra.

Och vad gjorde de där egentligen? Varför liftade de in i Ogadenprovinsen med ONLF-gerillan?

Ja, kanske för att dokumentera vad som händer? För att utröna ifall det finns en sanning i påståendena om att människor fängslas, våldtas och dödas för att inte stå i vägen för oljebolagens verksamhet?

För om inte journalister åker dit – hur ska då Carl Bildt få reda på ifall Lundin Petroleum, där han själv suttit i styrelsen, är delaktigt i morden och övergreppen i området?

Det borde vara en självklarhet att alla som vågar livet för ett viktigt jobb – såväl kärnkraftsarbetare som journalister – ska försvaras med demokratins alla medel.

Martin Schibbye lär ha uttryckt den principen på ett annat sätt: ”Att fängsla journalister är som att grilla en panda. Det gör man bara inte.”