Två ombudsmän slutar sina jobb på Byggnads i Gävle. Det blir resultatet av Arbetsmiljöverkets inspektion av kontoret.

Inspektionen gjordes i förra veckan, berättar Handelsnytt och Byggnadsarbetaren.

Arbetsmiljöverket kom dit efter att Handels krävt åtgärder mot en outhärdlig psykosocial arbetsmiljö på Byggnadskontoret. Byggnads har dock från början förnekat att trakasserier pågår, den infekterade situationen har skildrats flera gånger i LO-Tidningen. I stället är underbemanning förklaringen till den dåliga arbetsmiljön, enligt Byggnads.

Lars Lundberg, ordförande för Byggnads i Gästrikland, berättar i Byggnadsarbetaren att två ombudsmän ändå ska sluta på kontoret:

– Det är inte officiellt än, men ja, det stämmer. Det känns inte alls roligt men jag är övertygad om att det kommer att bli bättre nu. Det pågår förhandlingar och jag har fått uttryckliga order om att hålla käften, säger han.

Handels ombudsman Poul-Erik Jensen, som har drivit ärendet och hävdar att fackets medlemmar blivit trakasserade på kontoret, är nöjd med förändringarna.

– Men det kan hända att vi ställer ett nytt krav på att Byggnads ska ta hjälp av företagshälsovården för att följa upp hur personalen klarar underbemanningen medan nya ombudsmän rekryteras, säger han till Handelsnytt.

– Jag orkar inte med alla skriverier och all skit längre. Det får vara någon måtta. Jag måste bara avsluta det jag håller på med innan jag slutar, säger Dick Berglind, en av ombudsmännen som lämnar Byggnadskontoret, till Byggnadsarbetaren.