Victoria Vox verkar ha stoppat gitarren i fodralet. Hon blir allt mer en sjungande ukulelepoet. Nu har Victoria Vox gjort ett album där hon sjunger till eget ukulelekomp och en cello (och inte så mycket mer, lite ”muntrumpet” och några trumrytmer). Ukulelen hamnar i centrum, styr låtskrivandet och bestämmer ljudbilden. Nej, hon är ingen virtuos utan kompar sig med ganska få och enkla ackord. Men jag gillar att hon verkligen utnyttjar instrumentets speciella karaktär: de fyra strängarnas sprött klirrande klang. Victoria Vox blir en sjungande, spelande ambassadör för detta lilla spela själv-instrument. De flesta låtarna är hennes egna, både mer av folksång och lite jazzigt, cellon får det ibland också att dra åt konstsång, oftast sång på engelska men även på franska. Melodierna klistrar fast i öronen. Det bästa som den amerikanska ukulelesångpoeten Victoria Vox åstadkommit hittills? Ja, ingen tvekan.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Vox Ukulele Cello

Artist: Victoria Vox
Skivmärke: Obus

Vox Ukulele Cello finns tyvärr inte på Spotify, men på sin hemsida har Victoria Vox lagt ut fyra spår från nya albumet.
Några tidigare album, t ex ”And Her Jumping Flea”, kan man däremot höra på Spotify. ”Jumping flea” är förresten ukulelens smeknamn.
Officiell video med den mest rockiga låten, ”Jessica”, från nya albumet, finns på YouTube.

 

Victoria Vox håller på med ett kul projekt där hon varje vecka under 2011 gör en ukulele-cover på någon mer eller mindre känd låt – och lägger ut resultatet på YouTube. Hon spelar både in hemma i vardagsrummet och på scen, här är en länk till samtliga låtar – hittills – i år.
Den som – först – vill provlyssna på hennes allra bästa ukulelecover, alltså min favorit, kan klicka här för att se och höra ”Till I Kissed You” (den eviga Everly Brothers-låten).
Utanför coverprojektet kan man dessutom se och höra henne sjunga den allra vackraste versionen av Leoneard Cohens ”Hallelujah”, inspelad i vardagsrummet. Också på YouTube.

Ja, ni vet ju att jag är ukke-freak, så jag har också satt ihop en Spotify-samling med en lång rad – och mycket olika – ukuleleartister.