Progg? Javisst! Gånger två: både stavat med ”gg” som i den svenska musikrörelsen och med ett ”g” som i genren progressive rock. När jag jobbade med boken 99 proggplattor så ringde jag till Olle Thörnvall, som skrev/skriver Trettioåriga Krigets texter. Han ville inte – först – bli placerad i musikrörelsen. Ärren är djupa. Thörnvall fick utstå mycket kritik för sina poetiska = obegripliga texter. Så lomhört! Ja, lyssna själv på albumet Krigssång (från 1975). Trettioåriga Kriget är dessutom ett av få proggband som fortfarande spelar – och med värdighet.

Nya albumet Efter efter är en typisk blandning av hård-, symfoni- och folkrock. Sångaren Robert Zima sjunger långsamt, förenar texterna med musiken så de blir oskiljaktiga. Rockpoeten Thörnvall har diktat om människans hela liv: från ungdomen och upp genom åldrarna. Skillnad mot förr: ju fler år som levts, desto fler hörs.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Efter efter

Artist: Trettioåriga Kriget
Skivmärke: Mellotronen

Lyssna: Trettioåriga Krigets nya album finns på Spotify.
Det klassiska albumet ”Krigssång” finns också på Spotify.

Se och hör Trettioåriga Kriget framföra titellåten ”Krigssång”, live i Stockholm 1975, finns på YouTube.
Trettioåriga Kriget framför ”Metamorfoser”, ännu en live-inspelning från samma tillfälle, också på YouTube.
Se och hör Trettioåriga Kriget framföra ”Röster från minus till plus”, live i Tokyo 2008, på YouTube.
Så här lät och såg det ut när Trettioåriga Kriget hade releasefest för nya albumet ”Efter efter”, även detta på YouTube.

Trettioåriga Krigets hemsida med historik, diskografi och turnélista.

Den 24 september spelar Trettioåriga Kriget på Mello Club / Gyllene Cirkeln i Stockholm.

Olle Thörnvall, idag en av Sveriges främsta essäister, har gett ut flera böcker, bl a Det nödvändiga livet med essäer om rock, Novellisten Gustaf Rune Eriks, Det svarta puzzlet om Bruno K Öijer, Nere vid 72:an om uppväxten i Saltsjöbaden och Lång historia om tiden med Trettioåriga Kriget.