I eftermiddag lämnar även IF Metalls medlemmar in konkursansökningar mot Saab.
– Det är jättetråkigt, och inget vi vill göra, men vi är tvingade för att säkerställa så att våra medlemmar får ut sina pengar, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab.

IF Metalls tidsfrist för att begära konkurs löper ut på fredag klockan 16:15, men facket har ändå beslutat att lämna in ansökningarna till Vänersborgs tingsrätt redan klockan 15 i eftermiddag.

Håkan Skött säger att det är för att vara på den säkra sidan. Facket ska lämna konkursansökningar från ungefär 1 500 medlemmar och då behövs lite extra tid om tingsrätten skulle behöva kompletteringar eller om något skulle ha blivit fel.

– Vi måste ha marginalerna på vår sida för att inte riskera någonting. Vi kan aldrig riskera medlemmarnas pengar, säger han.

I går meddelade hovrätten för Västra Sverige att Saabs ansökan om rekonstruktion kommer att prövas. Beskedet togs emot med lättnad på Saab.

– Det är jättepositivt och glädjande att hovrätten nu prövar det här, även om det fortfarande är ett steg kvar, de ska ju bevilja rekonstruktionsansökan också, säger Håkan Skött.

Om Saab beviljas rekonstruktion får de anställda ut sina löner via den statliga lönegarantin och då faller fackens konkursansökningar.

– Jag hoppas och tror fortfarande på en rekonstruktion. Det vore det absolut bästa och alternativet är så tragiskt att jag inte ens vill tänka på det, säger Håkan Skött.

Fackförbunden Unionen och Ledarna lämnade in sina konkursansökningar för en dryg vecka sedan. Sveriges Ingenjörer har ännu inte bestämd om även de ska lämna in konkursansökningar, eller om de ska vänta tills hovrätten fattat beslutet om rekonstruktion. Beslutet kommer att fattas under ett medlemsmöte i eftermiddag.

Hovrätten meddelade i går att ett besked om huruvida Saab får genomgå rekonstruktion eller inte troligen kommer att meddelas inom de närmsta dagarna.