Första gången jag upplevde Nicolai Dunger var på en av vattenfestivalerna i Stockholm. Oj, så pretentiöst! Med tiden har jag förstått att ordet nog istället var nervöst, kombinerat med en nära nog omöjligt stor uttrycksvilja. På skiva efter skiva efter skiva har Dunger (be)visat att han är – ordagrant – unik. Vilket blir extra märkligt när han byter genre vid varje inspelning. Titeln får väl vara sångpoet, i brist på bättre. Dunger har växlat mellan engelska och svenska, tolkat Edith Södergran och sjungit  med jazzsaxofonisten Jonas Kullhammar. Nu är sångerna  inspirerade av den irländska landsbygden. Men när var han på Irland? Knappast i nutid, det måste ha varit på 1700-talet. Nicolai Dunger blir en vandrande trubadur som framför tidlösa = eviga sånger. Plockar några toner på gitarren som kunde vara en luta, nynnar och sjunger så nära att han stiger ur stereon och sitter vid vårt köksbord.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Ballad of this Land

Artist: Nicolai Dunger
Skivmärke: Flesh Boat

Nicolai Dungers nya album ”Ballad of this Land”, enbart utgivet på vinyl och för digital nedladdning, finns på Spotify.

Se och hör Nicolai Dunger sjunga sin tonsättning av Edith Södergrans dikt ”Solen” på TV, finns på YouTube.
Se och hör
Dunger tillsammans med Anna Järvinen i ”Sången över bron”, live-inspelning från Vitabergsparken i Stockholm. Också på YouTube.
Se och hör
Nicolai Dunger sjunga ”Åh, den tid som varar till ett slut på en minut” på Barnpoesifestivalen 2009, finns på YouTube.
Se och hör Dunger spela gitarr och sjunga ”Nära och kära” (hans egen översättning av en Van Morrison-låt) från en TV-inspelning med Anders Widmark på piano. Också detta på YouTube.

Den här spellistan, sammanställd ur det som finns tillgängligt på Spotify, ger en aning om Nicolai Dungers stora musikaliska bredd.