17 procent av LO:s medlemmar anser att det inte är möjligt att vara öppen med sin sexuella läggning på jobbet. Det visar en undersökning som LO låtit göra.

Hela undersökningen, som har genomförts med hjälp av Novus Opinion, ska presenteras senare i höst.

Men i samband med ett seminarium på Pride-festivalen i Stockholm informerade LO om delar av resultatet.

Bland annat svarar endast tre av tio tillfrågade att de känner till hur facket kan hjälpa den som utsätts för diskriminering eller trakasserier på jobbet. Då ingår inte bara LO-medlemmar i de svarande.

LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist kommenterar:

– Trots det fackliga arbete vi lagt ner, och trots de lagar och rättigheter vi fått för att skydda människor från diskriminering kopplat till sexualitet och könsidentitet, så finns alltså mycket kvar att göra. Här finns anledning till självkritik, inte minst för oss inom facket.

Hon anser att det måste bli självklart för medlemmar att vända sig till facket om de känner sig diskriminerade på grund av sin sexuella läggning.

– Vi måste nu öka insatserna för att utbilda våra förtroendevalda i diskrimineringslagarna och i hur verkligheten för homo-, bisexuella och transpersoner ser ut, säger Ulla Lindqvist.

57 procent av de tillfrågade (samtliga grupper på arbetsmarknaden) svarar att det är möjligt att  vara öppna med sin sexuella läggning på jobbet. En av tio svarar nej.