Foto: Thanassis Stavrakis

Atens polis drabbade samman med demonstranter mot det åtstramningspaket som Greklands parlament tar ställning till i dag.

 

Polis avfyrade tårgas mot demonstranter i Greklands huvudstad Aten tidigt på morgonen, uppger AFP. Sammandrabbningarna inträffade inför dagens omröstning i parlamentet om det omfattande ekonomiska krispaketet.

Debatten om de ekonomiska åtgärdspaketen har inletts i Greklands parlament. En omröstning om reformåtgärderna kan komma att genomföras redan under eftermiddagen.

– Oerhört mycket står på spel, säger Elisabet Kopelman, makroanalytiker på SEB, om dagens omröstning i parlamentet.

–Ett nej till det här sparpaketet innebär mer eller mindre en kollaps i det grekiska samhället eftersom landet då får slut i kassakistan. Då kan de inte betala av på sin skuld, betala ut några löner eller sköta den löpande verksamheten.

SEB:s bedömning är att det ändå är osannolikt att EU och IMF skulle låta det gå dithän, trots varningarna om att det inte finns någon plan B i bakfickan.

På onsdagen steg börser och räntor i Europa, ett tecken på att marknaden väntar sig att sparpaketet går igenom.

–Om vi skulle få ett nej så skulle vi få en väldigt kraftig marknadsreaktion och om det blir ett ja kanske vi ser ytterligare lättnadsreaktioner, säger Elisabet Kopelman.

Omröstningen gäller ett fyraårigt åtstramningspaket på 28 miljarder euro samt privatiseringar (bland annat försäljningar av statliga bolag) för cirka 50 miljarder euro. EU och IMF har sagt att paketet måste antas innan man gör en första utbetalning på tolv miljarder euro från det lån till Grekland som beviljades i våras — pengar det hårt pressade landet måste ha för att överleva ekonomiskt de närmaste veckorna.

Men bland grekerna är åtstramningspaketet omstritt. Det kommer mitt i den värsta recessionen i landet sedan 70-talet och landets två största fackföreningar har utlyst en två dygn lång generalstrejk, som avslutas på onsdagen.