Man eller kvinna? Det ena utesluter alltid det andra. Men nu är det tredje könet aktuellt på flera fronter. Den som ansöker om identitetshandlingar i Pakistan kan till exempel sedan en tid tillbaka uppge ett alternativt kön vid sidan om kvinna eller man.

Förändringen ses som en seger för landets alla hijras. Gruppen omfattar såväl dem som i väst kallas för transsexuella som dem som föds som intersexuella med osäkra kön.

Det senare åtgärdas oftast med kirurgi i Sverige. Här korrigeras osäkra kön hos nyfödda så tidigt som möjligt. För det mesta får barnet det kön som är enklast att konstruera i det enskilda fallet. Traditionellt har man till exempel tyckt att det har varit enklare att konstruera en vagina än en penis. Därför har också fler opererats till kvinnor än till män.

Men i stora delar av Asien är detta ovanligt. I stället lever dessa personer öppet mittemellan. Det tredje könet har erkänts juridiskt också i Indien och Nepal. Kanske för att det just i dessa länder finns en medvetenhet om dess existens.

Västvärldens logik är i stället vildvittrornas: syns inte, finns inte. De könskorrigerande operationerna är dessutom ofta mer kulturellt än medicinskt motiverade. Könets dikotomi är trots allt en konstruktion. Och dess kategoriska gränser långtifrån så knivskarpa som man tidigare har trott i västvärlden.

Ellen Albertsdóttir