De flesta svenskar kan kosta på sig ett miljöombyte i sommar. Men den grupp som måste stanna hemma på semestern är betydande. Och trots ökade reallöner har den inte krympt.

Det är beklämmande att klasskillnaderna inte jämnas ut, säger Mats Larsson vid LO:s arbetslivsenhet, som sedan 1984 har analyserat våra semestervanor utifrån SCB:s undersökningar om svenskarnas levnadsförhållanden.

Enligt den rapport som LO publicerar i dag, tisdag, och som bygger på statistik från 2009, hade 60 procent av befolkningen gjort en semesterresa på minst en vecka de senaste tolv månaderna.

Men medan 74 procent av de högre tjänstemännen hade rest hade bara 49 procent av arbetarna gjort det. Då är både utrikes och inrikes resor inräknade, även campingsemester och besök hos släkt och vänner.

Svarsmönstret är detsamma på frågan om tillgång till fritidsboende i form av hus eller husvagn. (För att svara ja på frågan ska man ha tillgång till sådant boende minst en vecka per år, men man behöver inte äga boendet själv.) Sett till hela befolkningen har 56 procent tillgång till fritidsboende: 65 procent bland de högre tjänstemännen, 49 procent bland arbetarna.

Kanske mest intressant är den grupp som varken kan resa eller har tillgång till ett fritidshus. De som har de lägsta lönerna, sämsta anställningsförhållandena och tyngsta jobben har också sämst möjligheter att förgylla sin ledighet, enligt LO:s rapport.

Av samtliga arbetare är det 28 procent som varken har rest eller har tillgång till fritidshus. I gruppen ”ej facklärda arbetare” är andelen 32 procent – var tredje person.

Även bland lägre tjänstemän finns de som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus: 22 procent. Men bland högre tjänstemän är den situationen ovanlig, ungefär var tionde svarande.

Andelen arbetare som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus har legat omkring 30 procent ända sedan 1984, med en liten minskning under högkonjunkturen 1990 – 1991. Det är lite förvånande, eftersom reallönerna har ökat nästan oavbrutet de senaste 15 åren.

För några år sedan såg vi en tendens till ökat resande, som kunde kopplas till lågprisflyget, säger Mats Larsson. Men finanskrisen har stoppat den trenden.

– Visst har lönerna ökat, men det har också lönespridningen. Människor som inte har fast anställning har svårt att resa på semester. Är du timvikarie kanske du inte kan ta ut semester alls.