Det blir inget beslut i riksdagen om den omstridda lagen om ledighet för studier den 15 juni. Tidtabellen håller inte den här gången heller.

– Troligen kommer det en proposition i vår, men den kommer inte att behandlas av riksdagen förrän i höst, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Därmed är allt som vanligt igen. Arbetsmarknadsdepartementet filar på förslaget och riksdagen väntar. Så har det varit sedan förra våren.

Då drog regeringen tillbaka ett förslag som hade passerat igenom lagrådet. Riksdagen skulle få ett nytt förslag den 22 mars i år, men regeringen sköt det på framtiden.

Sedan var det tyst i några veckor, tills det plötsligt stod att läsa på riksdagens hemsida att riksdagen fattar beslut den 15 juni.

Så blir det inte. Något har tydligen gått snett i kommunikationen mellan regering och riksdag. Förslaget om ny studieledighetslag bereds fortfarande och ett förslag kommer – förhoppningsvis – i vår.

Om det sedan blir samma förslag som regeringen kom med förra året återstår att se.

– Det kan jag tyvärr inte uttala mig om i dagsläget. Vi återkommer med det, förklarar Hillevi Engström.

Fackets kritik mot förra årets förslag beror på att regeringen vill sätta stopp för studier i ett halvår. Innan dess kan en nyanställd inte få ledigt för studier. Följden blir att facket inte kan erbjuda introduktionskurser till unga nyanställda.

Facket hävdar att kurserna behövs mer än någonsin eftersom det är dåligt ställt med ungdomarnas kunskaper om arbetslivet. Introduktionskurserna ger grundkunskaper om rättigheter och skyldigheter samt vilka försäkringar som följer med kollektivavtalet och medlemskap i facket.