Kontorsgrossisten Kontorab i Norrköping har skrivit hängavtal med tjäntemannafacket Unionen. Det betyder att strejken som varslats till i morgon ställs in.

– Fantastiskt roligt att vi får ett avtal och det är extra roligt att våra medlemmar inte backade utan var bereda att gå ut i strejk, säger Unionens regionchef Sonja Hallsten.

Hon berättar att HTF och senare Unionen i 15 år försökt få avtal med företaget. Tjänstemannafacket har haft fler konflikter med företaget och personalomsättningen har varit stor. De anställda har inte fått något inbetalt till tjänstepension – om de inte avstått lönehöjning. Arbetsgivaren har helt på egen hand lagt ut lönehöjningarna och det har lett till stora löneskillnader.

– Nu kommer de anställda att ha en garanterad löneutveckling, föräldralön och möjlighet att påverka utvecklingen på företaget, säger Sonja Hallsten.

Företagets vd Bruno Carinici säger att det bara handlar om serie missförstånd och att det är inget att skriva om för situationen är redan så infekterad.

– Det här är bara en fadäs. Strejkvarslet har inte haft någon betydelse. Vi har aldrig varit emot att ha kollektivavtal. Det har vi länge haft med Handels och tyckte var praktiskt så, säger Kontorabs vd.

Sonja Hallsten både suckar och skrattar. Hon säger att Unionen haft tre undertecknade förhandlingsprotokoll där företagets vd Bruno Carinci förbinder sig att inom en bestämd tid gå med i en arbetsgivarorganisation eller sluta ett hängavtal. Det har han inte gjort.

Enligt Unionen omfattar det nya avtalet 25–30 tjänstemän runt om i landet och av dem finns elva på huvudkontoret i Norrköping.