Hälften av alla flickor som föddes förra året kommer att bli minst 90 år gamla. Bland pojkar är det 43 procent som kommer uppleva sin 90-årsdag.

Det är åtminstone vad SCB tror och det innebär att många fler kommer uppnå mycket hög ålder. I dag blir var fjärde kvinna 90 år och bara var tionde man.

SCB:s prognos kallas Befolkningsframskrivningar 2011-2060. Den förutspår också att antalet som är äldre än 80 år nästan fördubblas om 20 år och det betyder 800 000 80-plussare. Och om 50 år kommer var tionde svensk, som motsvarar 1 miljon människor, vara äldre än 80 år.

Om tio år tror SCB att vi kommer att vara 10 miljoner innevånare i Sverige och 40 år senare har antalet svenskar ökat med ytterligare en miljon.

Ökningen av folkmängden minskar i takt och det beror framför allt på minskad invandring. Dessutom väntas barnafödandet gå ner. Förra året föddes 115 600 barn i Sverige – det motsvarar 1,98 barn per kvinna. SCB tror att det var en toppnotering och väntar sig en svag minskning av antalet födda.