Nio av tio i LO-opinion tror, eller i några fall hoppas, av Påskupproret kan bli början till en folklig proteströrelse mot utförsäkringarna från Försäkringskassan.

Åtta av tio känner till medlemmar i den egna fackklubben, sektionen eller avdelningen, som har drabbats av de hårdare reglerna för sjukskrivna.

– Alltför många gånger i veckan pratar jag i telefon med förtvivlade och totalt uppgivna människor, berättar Kristina Hildemar, undersköterska som arbetar fackligt på heltid på Kommunals sektion 4 i Malmö.

Hon konstaterar att sjukdomen är inte är det enda de har att oroa sig för.

– De lever med en omänsklig oro över om de kan bo kvar, köpa mat till barnen och om de har jobbet kvar om och när de blir friska. Det är fruktansvärt hur människor behandlas i ett samhälle som kallar sig humant, tycker hon.

Flera i LO-opinion har själva stöttat medlemmar som har råkat illa ut och drivit deras fall. De är upprörda.

– Jag har drivit två fall som LO/TCO Rättsskydd har tagit över. Det är horribelt att man 2011 kan sparka på folk som redan ligger i ett land som ska stå för rättvisa och demokrati. Det är dags att vi står upp för våra medmänniskor, anser Johan Karlsson, elevassistent i Karlskoga och aktiv i Kommunal.

Rikard Brennius är brevbärare i Malmö och arbetsplatsombud i Seko. Han har råkat på medlemmar som drabbats av de nya reglerna ”alldeles för ofta”.

– Vi har ett hårt fysiskt arbete. Det innebär att medlemmarna tar skada.

Han hoppas att Påskupproret verkligen ska bli starten för en proteströrelse.

– Numera är vi tyvärr alldeles för dåliga på att bygga folkliga proteströrelser. Det är dags att börja lära på nytt. Snarast, anser han.