Stillbild från Année Olofssons utställning på Kulturhuset.

Som konstnär är Année Olofsson (född 1966) alltid påtagligt närvarande i sina konstverk. Kvinnan vi ser i det mångbottnade videoverket ”Under A Serpent Sun” är också hon själv. Tillsammans med sin betydligt mer påklädda far solbadar hon intill ett stort och solgult parasoll allt medan han halvsitter bredvid.

Men det är inte bara lättsam musik som strömmar ut ur transistorradion de tagit med sig till stranden. Istället är det nyhetsrapporter om mord, krig och andra konflikter som stör på den soldränkta stranden.

Sättet att smälta samman det personliga och den egna tillvaron med världen runt omkring kan verka banalt men blir absolut inte det. Valet att använda sig av The Stranglers popsång ”Always the Sun” från 1986 som genomgående soundtrack till den nästan 26 minuter långa filmen bidrar dessutom till att förstärka den positivt melankoliska livslusten som präglar hela verket.

”Under A Serpent Sky” ger en gripande bild av hur vi försöker hantera den komplexa tillvaro som det faktiskt innebär att leva och glädjas åt sitt egen tillvaro samtidigt som kunskapen om andras situation hela tiden finns där.

När sedan fadern smörjer in sin vuxna dotters rygg med solkräm är det en skyddande och ömsint handling mellan två människor som alltid kommer att ha samma relation oavsett hur gamla de blir.

 

Thomas Olsson

KONSTUTSTÄLLNING

The Face of all your Fears
Konstnär: Anneè Olofsson
Plats: Kulturhuset, Stockholm
Pågår till och med: 15 maj