Sedan miljöminister Andreas Carlgren profilerat sig som kärnkraftsälskare, avgaskramare och talesman för ökad jakt på vilda djur är Centerns miljöprofil stendöd.

Men inte heller Maud Olofssons ständiga hyllningar av företagande har givit annat än halvdåligt avtryck i opinionsmätningarna.

I detta vakuum kliver nu andra Centerpartister fram och förespråkar en ny linje för Centern.

Den nya linjen är att kombinera företagarspåret med trygghetsspåret, något som mycket väl kan ha förutsättningar att lyfta partiet.

IT- och regionminister Anna-Karin Hatt profilerar just nu sig själv som det nya socialliberala Centerpartiets talesperson, kanske med baktanken att en gång ta Maud Olofssons plats.

Arbetslösa, sjuka och gamla ska inte trilla mellan välfärdssystemens stuprör utan behandlas som myndiga människor, enligt Anna-Karin Hatt.

Här finns kritik mot den egna politiken och en klar kritik mot alliansens politik.

Enligt Hatt bör politiken stötta de ljusa sidorna hos en människa, dels entreprenörsandan och den vanliga centerpartistiska företagarlinjen, men också de mörka sidorna, som då man blir sjuk och arbetslöshet.

En partikamrat till henne går ännu längre. Elisabeth Petersson, centerpartistisk kommunpolitiker från Tranemo, har anslutit sig till Påskupproret, en landsomfattande manifestation mot regeringens utförsäkringar.

Det fanns en tid när Centerpartiet låg långt från moderaterna i sociala frågor. Kanske är vi på väg tillbaka dit.

Med en ny, mjukare framtoning är det inte alls omöjligt att opinionssiffrorna åter börjar stiga. För även inom Centerpartiet finns väljare som i tysthet förfasat sig över att ha blivit kidnappade av en alltför hård politik.