Om en vecka går 600 medlemmar i Byggnads i strejk, om facket inte tecknat ett nytt avtal med Maskinentreprenörerna (ME). I dag träffade parterna medlarna för första gången.

I fredags utsåg Medlingsinstitutet Göte Larsson och Gunilla Runnqvist till medlare i förhandlingarna mellan Byggnads och ME. I dag fick även Karl-Olof Stenqvist samma uppdrag, och medlarna har nu sju dagar på sig att ena parterna innan strejken bryter ut.

I dag träffade medlartrion parterna för ett första samtal.

– De har sonderat terrängen. De har lyssnat på vad vi har att säga och gick sedan vidare till Maskinentreprenörerna, säger Göran Tinglöv, förhandlingschef på Byggnads.

Byggnads kommer troligen att träffa parterna igen redan i morgon eftermiddag.

– De har flaggat för att det kommer att blir ganska intensivt de kommande dagarna, säger Göran Tinglöv.

Byggnads har varslade i torsdags ME om strejk på 44 företag med start nästa tisdag. Under helgen har facket dock dragit tillbaka varslet på sex företag, som visade sig tillhöra en annan arbetsgivarorganisation.

– Det var ett misstag att vi varslade dem från början och då ska de givetvis bort, men de andra varslen ligger fast, säger Göran Tinglöv.

Bakgrunden till att Byggnads varslar är enligt facket att Maskinentreprenörerna vill ändra en gammal överenskommelse om att deras avtal ske innehålla i princip samma regler som det tidigare anläggningsavtalet som nu slagits samman med byggavtalet. Om villkoren blir olika i avtalen kommer det att ge ME konkurrensfördelar, framför allt när det gäller lönerna, befarar facket.

– Är Byggnads beredda att se över Entreprenadmaskinavtalet utifrån dess verkliga förutsättningar och inte ensidigt tvinga in villkor från det nya Byggavtalet, är vi beredda att göra ett nytt försök att revidera gällande avtal, säger Hampe Mobärg, vd i Maskinentreprenörerna, i en kommentar.