En gravid kvinna som förlorade sin provanställning i en barnvagnsbutik i Örebro diskriminerades inte, enligt en dom från Arbetsdomstolen.

Kvinnan började sin provanställning i butiken i januari 2009. I mars berättade hon att hon var gravid. Arbetsgivaren gratulerade henne, men två månader senare fick hon veta att provanställningen skulle avslutas.

Försäljningen hade minskat så mycket att företaget inte kunde behålla henne, enligt arbetsgivaren. Men kvinnan och Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansåg att kvinnan diskriminerats på grund av graviditeten och stämde barnvagnsaffären i Arbetsdomstolen.

DO hävdade att arbetsgivarens tal om dålig ekonomi var en efterkonstruktion och pekade på att företaget tagit in sommarvikarier strax efter att kvinnan slutat. Arbetsdomstolen hade dock en annan åsikt. Domstolen går på arbetsgivarens linje och slår fast att kvinnan sagts upp på grund av affärens minskade omsättning, och inte för att hon var gravid.

DO har tidigare stämt samma barnvagnsaffär för diskriminering av en annan gravid anställd. Det fallet prövades aldrig av domstolen utan avgjordes i höstas i en förlikning som gav kvinnan 105 000 kronor i ersättning, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.