Ikea erbjuder nu alla sina utländska medarbetare i Japan att lämna landet och resa till Hongkong tillsammans med sina familjer.

En av dem är Sofia Hamilton, som tillsammans med man och barn packar väskor i sin lägenhet i Yokohama.

– Vi hade redan bestämt oss för att ta bilen söderut när Ikea erbjöd att flyga oss till Hongkong. Vi bestämde oss för att acceptera bara för ett par timmar sedan, berättar maken Kristoffer Hamilton, som själv arbetar som frilansande fotograf.

Timmarna före avgång lyckades de få ett tillfälligt pass för sin nyfödda dotter på den svenska ambassaden i Tokyo.

Väskorna fylls nu av blöjor, leksaker och nallar så att resan ska bli uthärdlig.

– För mig personligen känns det tryggt att lämna Japan, eftersom vi har ansvar för två små barn, säger Kristoffer Hamilton.

Ikea har 89 utländska medarbetare anställda i Japan.

Samtliga Ikeas anställda i Tokyoområdet erbjuds att tillsammans med sina familjer resa till Kansai, 30 mil söder om Tokyo.

– 1 200 medarbetare med familjer har fått erbjudandet, men det är väldigt individuellt hur de beslutar sig för att göra, säger Charlotte Lindgren, presschef för Ikeakoncernen.

Ericsson har 890 anställda i Japan och verksamheten är i full gång.

– Vi har inte några skadade i vår organisation. Men vår verksamhet förändras i grunden av katastrofen. Vi fokuserar på att stötta våra kunder, mobiloperatörerna, så att deras tjänster fungerar, säger Tobias Gyhlénius, pressansvarig på Ericsson.

Därför har Ericsson också bestämt att all utländsk personal som inte är absolut nödvändig för verksamheten, inklusive deras familjer, tas hem till sina hemländer tillfälligt. Ericsson har omkring 65 utländska medarbetare i Japan.

– Omkring hälften av dem bedöms inte ha en absolut nödvändig roll i det arbete som nu pågår så de har eller kommer att lämna Japan för att tillfälligt bege sig till sina hemländer, säger Gyhlénius.

Ericsson lämnar ingen uppgift om hur många av de utländska anställda som är svenskar.