LKAB:s gruvbrytning i Svappavaara stoppas efter en dom i Miljööverdomstolen. 100 gruvanställda riskerar nu att förlora sina jobb.

LKAB började sin malmbrytning i Gruvberget i Svappavaara i maj förra året, efter att ha fått tillstånd av miljödomstolen. Men tillståndet överklagades av Naturvårdsverket som ansåg att miljöprövningen inte var tillräckligt bra. Verket krävde att den nya gruvans miljöpåverkan skulle vägas samman med utsläppen från verk och annan gruvankunten verksamhet, vilket inte skett.

I går fick Naturvårdsverket rätt. Miljööverdomstolen river upp LKAB:s tillstånd att bryta järnmalm och LKAB måste nu göra en ny miljöprövning, vilket kan ta mer än två år enligt företaget. Under tiden måste gruvan stå stilla.

– Jag trodde inte att de skulle se det på det här sättet, det fanns inte i min värld. De sparkar undan benen, säger Lars-Göran Johansson, verksamhetschef på Gruvberget, till radionyheter i P4 Norrbotten.

Även för facket kom beskedet som en chock.

– Det är mycket konstigt att först får LKAB tillstånd och startar verksamheten, men sedan drar Miljöverdomstolen tillbaka tillståndet. Hanteringen är helt förkastlig, säger Daniel Eneslätt, ombudsman på IF Metall Malmfälten i en kommentar på förbundets hemsida.

Enligt LKAB kommer runt 100 anställda att sägas upp om gruvan tvingas stänga, och framtiden för Svappavaara som gruvort är därmed ytterst oviss. Företaget kommer att överklaga domen till Högsta domstolen. Verksamheten kan fortsätta fram tills HD fattat beslut om prövningstillstånd. Om HD inte tar upp fallet kommer gruvbrytningen att upphöra i väntan på en ny miljöprövning och nya tillstånd.