Fackförbundet Syndikalisterna har varslat om ett dygns strejk. I morgon kommer cirka 50 syndikalister som jobbar i Stockholms tunnelbana att lägga ner arbetet.

– Vi går ut i strejk därför att MTR har en fientlig personalpolitik som innebär bland annat att spärrvakter inte får gå på toaletten under arbetstid och att förare tvingas köra i upp till sex eller sju timmar utan rast, säger Mira Gartz, tunneltågförare och medlem i Syndikalisterna.

MTR säger i ett pressmeddelande att spärrvakterna har möjlighet till oplanerade pauser och att det förekommer upp till sex timmars tjänstgöring för förarna, men med minst 20 minuters betald rast.

Syndikalisterna strejkade i tunnelbanan senast den 27 januari. Enligt Mira Gartz hade den strejken effekt.

– Ioannis Konstantis som är ordförande för klubb 119 inom Seko säger att de har haft lyckade förhandlingar delvis tack vare vår strejk. MTR känner nog trycket från arbetarkollektivet, säger hon.

MTR uppger i ett pressmeddelande att företaget eftersträvar att minska effekterna av strejken och att trafiken i stort sett kommer att gå som vanligt. Den förra strejken påverkade ungefär sex procent av de cirka 1 700 dagliga avgångarna.