En ny skriftserie om vetenskap och konst inleds med konsertpianisten Love Derwingers prosadebut God natt, en blandning av reflexioner och självbiografiska prosaskisser. Barndomsminnen varvas med konsertminnen, och här återfinns kärleksfulla och samtidigt bitska porträtt av människor som kommit i Derwingers väg.

I centrum, om än ibland osynlig, står den välkände pianopedagogen, tillika professorn vid musikhögskolan, Gunnar Hallhagen. Love Derwinger blev föremål för hans undervisning och intresse redan som elvaåring och boken kan absolut sägas utgöra en hyllning till professorn.

Det är fascinerande att notera hur Hallhagen redan från början lär honom hur man umgås med sin rädsla; en tillit som både var villkorslös och inte visste några gränser.

God natt rymmer de där iögonfallande detaljerna som kommer att dröja sig kvar hos läsaren. Här finns dessutom en särskild avdelning för yrkets vanskligheter: initierat skildras timmarna före en konsert en av dessa dagar som ”gud glömde”.

Och när Derwinger berättar om hur han vantrivs med repeterandet, eftersom han är en intuitiv musiker, understryker han att ”Ögonblicket är min vän”.

Erik Löfvendahl

TANKEBOK

Godnatt
Författare: Love Derwinger.
Förlag: Dialoger Förlag & Metod.