Byggnads kräver att regeringen ska sätta stopp för att utländska arbetare utnyttjas på arbetsplatser i Sverige. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är beredd att på allvar överväga åtminstone ett av kraven – att utländska företag ska ha en representant i Sverige.

– Nu får det vara nog. Regeringen är ansvarig för utnyttjandet av utländska gästarbetare och det är regeringen som kan göra något åt saken, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Han säger att arbetare från andra länder kan hamna i en beroendeställning till sina arbetsgivare. Han jämför dem med livegna och säger att många inte får gå med i facket och inte ha kontakter utanför den egna arbetsplatsen.

I ett pressmeddelande ger Byggnads exemepel på byggnadsarbetare från andra länder som råkat illa ut. Det är polska och lettiska arbetare som fått mycket låg lön. En kinesisk byggnadsarbetare som arbetat 14 timmar om dagen i 41 dagar och som därefter bröt ihop och försökte ta livet av sig. Och tre estniska arbetare som inte fått någon lön alls.

– Det här är jobtrafficking och vi får bara mer och mer bevis på det, säger Hans Tilly.

Byggnads är kritiskt mot regeringen och pekar på de två år gamla reglerna för arbetskraftsinvandring. Regeringen har dessutom begränsat fackets möjligheter med Lavallagen att agera mot missförhållandena.

– Vi vill att parterna på arbetsmarknaden ska ha möjlighet att se till att det blir ordning och reda.

Hans Tilly säger att många företagare också reagerat, eftersom de har svårt att hävda sig i konkurrensen mot företag som betalar låg och kanske svart lön

Byggnads vänder sig nu till migrationsminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström med sina krav.

  • Byggnads vill att facket ska ha inflytande över utfärdandet av arbetstillstånd och att Migrationsverket ska kolla arbetsgivarna och om deras erbjudanden är seriösa.
  • Det bör finnas bindande anställningserbjudanden för att kunna få arbetstillstånd
  • Huvudentreprenörer på exemepelvis ett bygge ska se till att underleverantörerna följer arbets- och anställningsvillkor
  • Alla utländska företag ska registrera sig i Sverige och de ska ha en representant som facket kan diskutera med och teckna kollektivavtal med.

Migrationsminister Tobias Billström låter hölsa att han inte har tid att svara på Byggnads krav idag. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ger ett skriftligt svar:

– Det är oacceptabelt att människor utnyttjas i Sverige oavsett om de bor i Sverige permanent, eller om man har kommit hit för att arbeta. Jag har förståelse för kraven på någon form av representant, för att de fackliga organisationerna ska ha någon att vända sig till hos utländska företag som utstationerar arbetstagare hit. Frågan rymmer även flera viktiga EU-aspekter och behöver analyseras noga. Jag kommer att återkomma i denna fråga.