Wikileaks avslöjande att utrikesminister Carl Bildt av USA:s ambassad beskrivits som en medelstor hund men en stor hunds maner (”medium size dog with big dog attitude”) orsakar en diplomatisk kris.

I dokument som en granne stoppade in i brevlådan (det är förresten en ryska som städar hos Säpo och UD) fanns följande godbitar.

”Du som är kabinettssekreterare måste se till att den där mopsen som skrev det där om mej utvisas. På stört.”

”Men Calle, kan ni inte bara ta en hot dog och lämna det där gläfsandet bakom er? Vi måste ju fortsätta att uppföra oss som om vi är USA:s femtioförsta delstat.”

”Uteslutet med hot dog. Finns det något diplomatiskt strypkoppel? I så fall: på med det och det bums.”

”Ok, jag förstår att du är upprörd. Men det kunde ha varit värre. Ambassaden kunde ha skrivit att du var en toypudel…”

”Pudel? Nej, jag gör ingen pudel. Kan inte Säpo förlägga en hundövning vid amerikanska ambassaden på Gärdet? Och då gäller munkorg av.”

”Jag menar, att vara en medelstor hund är ju ändå inte så illa. Vi är ju trots allt en liten kennel.”

”På nästa mottagning hos USA:s ambassadör ska jag ta med mej en grand danois och fråga den så kallade Sverigeexperten om han vill rida på den. Ok om man kritiserar Sverige, det måste vi stå ut med, men påhopp på mej kan inte tolereras. Under inga omständigheter.”

”Vi måste sansa oss, Carl.

”Här skrev tönten på ambassaden att man skulle spela på Bildts begär att verka på en hög nivå. Det verkar ju som rena hundskolan. Säj till Fido att han är duktig så viftar han på svansen. Ge doggen en leverbit så blir han glad. Nu vet jag, med nästa diplomatpost sänder vi ett köttben till Obamas hund Bo. `From a medium size dog to a little`. Ha!”

”Carl, jag tror inte att vi ska trissa upp det här så att det blir som ett hundslagsmål. Ta spetsen…

”Spetsen? Så du är också inne på hundlinjen?”

”Nej, Carl, ta spetsen för konstruktiva samtal, skulle jag säga. Visa vem som är schäfer …jag menar, chef här.”

”Om någon kommer och säjer att vi måste komma till pudelns kärna ska jag slå vederbörande på käften, så det så. Det finns bara en sak som är värre än det här: om något snille på USA-ambassaden skriver att Jan Eliasson är som en utrikespolitikens irländska varghund.”

”Carl, jag ringer USA:s ambassad, dom har kanske något köttben…”

”Även du, min Brutus. Nä, jag går ut och rastar mig ett tag. Jag finns nere vid hundgården i Humlegården, då kan väl vissla i pipan så kommer jag.”

Nästa vecka. ”Fredrik är min kasperdocka.” Het intervju med Filippa. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) brygger julöl hemma i stallet i stället för att gå på mottagning.

Peter Swedenmark