Boulevardpressen ägnar sig åt vilda spekulationer om vem som ska bli ny partiledare i Socialdemokraterna. Olika personer plockas fram, etiketteras och ställs på hyllan till allmänt beskådande. Sven Erik, Thomas, Ylva, Pär, Ulrika och Morgan är åtminstone eniga om att inte säga något.

Vi vänder blicken från de storstadsfixerade massmedierna och de väl insuttna tevesofforna. Här en enkät från vardagens Sverige.

Kan du tänka dig att bli partiledare för Socialdemokraterna?

Arnold Jönsson, 62, månskensbonde, Offerdal:
Nä, fan, jag har ju alltid röstat på Centern. Men jag har ju en syrra i Bromma så bostadsfrågan skulle inte blir något problem. Om valberedningens ordförande ringer ska han eller hon får ett spikrakt svar. Tills vidare blir det ett Göran Persson-nej.

Victor Palm, 59, förtidspensionär, Offerdal.
Jag är ingen tråksosse, men har den djupaste respekt för partiets demokratiska process,. Om vi i partiet ger oss själva lite tid och andrum så är jag säker på att vi kan skapa en process som vi kan vara stolta över, och att vi tillsammans kan gå stärkta från vår mellankongress. Förresten, får man hälsa till någon?

Elin Johansson-Ekberg, 58, tandsköterska, Offerdal.
När, jag har ju barnbarnen här och flyger inte så det skulle ställa till mycket besvär för alla att resa upp hit för att sammanträda. Jag handlar ju alltid på Konsum så ett heltidsarvoderat uppdrag skulle så att säga bli lite återbäring från rörelsen. Dom får väl höra av sig, jag har röstbrevlåda.

Algot Edvinson, 72 år, f d rörmontör, Offerdal:
Tja, jag är ju obetydligt äldre än vad Reagan var då han blev president och det här jobbet är ju inte lika betungande. Tror du att man kan få deltid?

Micke Herrberg, 39 år, exkonsult, Offerdal:
Nej, rödskäggen kommer aldrig att acceptera mig. Dom väljer hellre jultomten till partiordförande.

Erika Falk-Jönsson, 22, studerande, Offerdal:
I så fall får dom vänta tills jag rest runt i Australien, typ sex månader Alltså, jag kan ju inte bara dumpa dom planerna. Men är dom verkligen intresserade så går det ju att vänta, det fick många göra under kriget, läste vi i skolan.

Sven Erik Wästerberg, 55 år, jaktledare, Offerdal:
Det finns bara en som kan ställa den frågan och det är valberedningens ordförande och det är inte du. Vet hut!

Ulrica Anna Ingegerd Jansson Koppar, 42 år, Offerdal
Jag får något glasartat i blicken bara ordet partiledare nämns. Sorry, folks, era drömmar går i kras.

Greta Sydros, 82 år, pensionär, Offerdal
Vi har ännu inte ens en valberedning. Den ska väljas den 4 december. Sedan sätter de i gång sitt arbete och det är valberedningens ansvar att vaska fram de personer de tycker ska leda partiet. Och det har jag väldigt djup respekt för.

Cissi Bromander, 32, vaktmästare, Offerdal:
Alltså, nu måste det bli någon som inte störtat in i medelåldern, som är typ 38 eller 55. Östros och Damberg och dom andra kan ju smörja upp sina rullatorer. 32 är en bra ålder men det verkar ju inte vara nåt vidare med LAS på det där jobbet så jag vet inte jag…

Nästa vecka. Första delen av Sahlins memoarer. Eskil Erlandsson bakar lussebullar hemma på Stackarp gård i Torpa.

Peter Swedenmark