I Sverige finns över 100 000 skyddsombud. Det är inte var dag man hör om dem.

Ekonominyheterna handlar om kvartalsrapporter, börsen, försäljningssiffror, om förluster och vinster. Ibland dyker en nyhet om arbetsmiljön eller arbetsvillkor upp. Som nu: Arbetsskador kostar samhället enorma pengar.

För Sveriges alla skyddsombud är frågan vardagsmat. Arbetsmiljön lämnar en hel del att önska, även i Sverige.

Att bevisa att besparingar kan göras genom att satsa på arbetsmiljön är däremot svårt. Även om forskning visar att en satsad krona ger sex tillbaka.

Men det kan ju vara så att samhället i stort betalar för det som arbetsgivaren ställt till. Att arbetsgivaren inte direkt ser positiva resultat från arbetsmiljösatsningar i årsredovisningen. Individen betalar inte minst dyrt själv.

Jag pratade nyss med en chef som under tio år sett de här sex kronorna komma tillbaka igen och igen (läs mer om henne i ett senare nummer av LO-Tidningen).

Självklart är det så, tycker hon.

Alla har inte den turen när det gäller sin arbetsgivare. Under mina år på LO-Tidningen har jag hört en mängd skyddsombud sucka över arbetsgivaren: De fattar ju inte att vi har samma mål! säger de uppgivet.

När arbetsgivaren säger: Ja, jo, visserligen vore det eller det en bra sak att åtgärda, men så farligt är det väl ändå inte och en lösning skulle kosta flera hundra tusen. Så vi får nog stå ut. Eller ska vi minska personalstyrkan?

Nej, det vill vi ju inte. Och argumenten låter vettiga. Man är ju inte mer än människa.

Det är skönt med samråd, samförstånd, samarbete.

Dessutom kan det också vara svårt att övertyga arbetskamrater och fackklubben att en viss arbetsmiljöfråga är så där överdrivet viktig.

Allra svårast att ta tag i är kanske den psykosociala arbetsmiljön. Kolleger som dricker, som känner sig mobbade, förbisedda, diskriminerade. Någon som kommer och säger: Lova att inget säga om det här, men…

Man är kollega och vän. En del har inte fått utbildning.

Skyddsombud i Sverige har en unik och viktig ställning. Vi vill i den här artikelserien uppmärksamma den komplexa roll som de har.

Viktigt att komma ihåg är att skyddsombudet har en skyldighet att påtala arbetsmiljöbrister.
Inte att komma med lösningarna.

Det finns det andra som kan.