Drygt hälften av dem som är med i LO-opinion är oroliga för elpriset i vinter.

– Tyvärr verkar det som om elbolagen har satt i system att ”reparera” kärnkraftverken under vintern för att medvetet skapa elbrist och därigenom kunna höja priserna ännu mer, tycker Richard Berglund, truckförare och materialhanterare på Volvo Lastvagnar i Umeå och aktiv i IF Metall.

En av fyra tror att det egna jobbet kan hotas på lång sikt om elpriserna fortsätter att stiga. De jobbar på elintensiva industrier. Henrik Larsson är fackligt aktiv elektriker i Trollhättan.

– Elpriset är en faktor som kan avgöra hur mycket jobb det finns för elektriker. Vi är beroende av att industrin investerar. Vinsterna i elbolagen är upprörande liksom hanteringen av elcertifikaten som går till gamla i stället för nya anläggningar. Därmed förs många miljoner till elbolagens övervinster, resonerar han.

Mer än hälften i LO-opinion, 53 procent, svarar att elräkningarna har stor betydelse för privatekonomin.

– Självklart märker jag en enorm skillnad när det är dyrare. Inte så att jag inte klarar av det, men marginalerna blir tajtare, konstaterar Andreas Ludvigsson, vaktmästare och arbetsplatsombud för Kommunal på landstinget i Blekinge.

– O ja, visst märks det. Jag är ensamstående med sex barn så jag är orolig för att de inte ska tänka på att stänga av elen i sina rum, berättar Per-Åke Fransson, Fjugesta, deltidsbrandman i Örebro och klubbordförande i Kommunal

51 procent av dem som är med i LO-opinion har rörligt elpris. 46 procent har fast elpris och tre procent vet inte.

Vonna Rådeström, montör och klubbordförande på Seco Tools i Arboga, hör till dem som har bundit elpriset.

– Jag är inte lika orolig nu när jag har fast pris. Men naturligtvis kan räkningarna bli höga om det blir en lika sträng vinter som den förra, konstaterar hon.