Kollegorna till en svetsare, född i Nigeria, kallade honom för ”koko” och ”Mogadishu”. De kastade hans matlåda och vid ett tillfälle slängde de hans stol i en container. Arbetsledningen gjorde ingenting. För första gången stämmer Byggnads en arbetsgivare för etnisk diskriminering.

Mannen, som arbetat som svetsare på ett vvs-företag i västra Sverige, är sjukskriven sedan ett och ett halvt år på grund av hur hans arbetskamrater, och chefer, behandlat honom.

Enligt tidningen Byggnadsarbetaren krävdes mannen, till skillnad från alla andra på företaget, på läkarintyg som bevis på att han inte lider av någon allvarlig sjukdom. Det efter en läkarkontroll som visat att han hade lågt blodvärde. På grund av kontrollen omplacerades han till verkstaden där han främst fick städa och skrapa rost.

Enligt stämningsansökan fortsatte diskrimineringen i verkstaden. Mannen fick bara gå på toaletten när det var rast. Hans matlåda slängdes i soporna vid flera tillfällen. Hans stol vid matplatsen kastades i en container. Och han blev kallad för ”Mogadishu” och ”koko”.

Han påtalade det som hände för arbetsledningen. Enligt stämningen har ledningen inte gjort någonting för att stoppa mobbningen.

I vare sig lokala eller centrala förhandlingar har Byggnads kommit överens med företaget och VVS Företagen. Facket tar därför ärendet vidare till Arbetsdomstolen (AD). Det blir första gången Byggnads driver ett ärende om etnisk diskriminering till AD.

– Jag känner inte till något tidigare fall, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren till Byggnadsarbetararen.