Fackförbundet Unionen har gjort ett mångmiljonklipp.

I veckan sålde facket en skulptur på Christie’s auktion i London för nästan 50 miljoner kronor.

Ett inköp för 55 år sedan ligger bakom Unionens superklipp. Då köpte en konstkunnig medarbetare vid dåvarande fackförbundet Sif in verket Cavaliere av den italienske skulptören Marino Marini (1901—1980). Prislappen låg på 10 000 kronor.

Att skulpturen var riktigt värdefull var först inte känt. Hanna Brandt Gonzalez, ställföreträdande kanslichef vid Unionen, berättar att under flera år stod dyrgripen framme i receptionen. Den flyttades senare till personalmatsalen.

Unionen bildades 2008 efter att facken HTF och Sif gått samman. Efter samgåendet gjordes en inventering av vilken konst som fanns. Och det var först då som Unionen insåg vilken guldklimp Cavaliere var och beslutade sig för att sälja den.

– Vi kan inte ha sådana verk, vi kan ju inte försäkra dem, säger Hanna Brandt Gonzalez.

I torsdags såldes Cavaliere på Christie’s. Bronsskulpturen uppskattades gå för mellan 1,2 miljoner till 1,8 miljoner pund. Men intresset för den fackföreningsägda skulpturen visade sig vara stort. Efter en intensiv budgivning stannade priset på nästan 4,5 miljoner pund. Unionen får 3 950 000 pund eller närmare 44 miljoner kronor av försäljningspriset.

– Vi var lite överrumplade över att det blev så mycket, det talades om 20 miljoner innan, säger Brandt Gonzalez.