I Frankrike har president Sarkozy, andragenerationsinvandrare från Ungern, utvisat romer till Rumänien. Som för övrigt i århundraden tillhörde kejsardömet Österrike-Ungern.

Rudolf Sarközi, Österrikes främste talesman för romer, har intervjuats i Le Monde. Tidningen skriver att, bortsett från de ursprungligen ungerska stavelserna i namnet och intresset för politik, har denne romske socialdemokrat och den franske presidenten inte mycket gemensamt. Rudolf Sarközi påpekar dock att efternamnet är typiskt romskt.

I boken Tyskland gräver sin egen grav hävdar centralbanksledamoten Thilo Sarrazin att Berlin är en turkisk värmestuga och att de muslimska invandrarna är en börda för landet. Detta uttalande har lett till att han fått sparken av den tyske centralbankchefen.

Den sparkade bankirens efternamn Sarrazin är samma ord som med lite olika stavning använts på tyska, franska och engelska för muslimer. På svenska heter ordet saracen.

Sarrasin kallade korsriddarna muslimerna under korstågen när Jerusalem några årtionden var värmestuga åt Rickard Lejonhjärta och Arn.

I dessa tider gäller det att hålla tungan rätt i mun och inse att grumliga tankar gärna kommer tillbaka som en bumerang.

Peter Salomon Vladimirovitj Mosskin