Majoriteten av de thailändska bärplockarna i Åsele har åkt hem utan sina löner. Chefen för bärföretaget är spårlöst försvunnen. Kommunal har startat ett bärupprop där man kräver att den nya arbetsmarknadsministern tar sitt ansvar.

Åsele, Storumans och Älvdalens kommuner har alla skrivit under uppropet, som under veckan ska lämnas till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

119 av de 160 thailändska bärplockare som varit anställda av Lomsjö Bär AB lämnade Åsele i helgen och reste hem till Thailand. Ägaren till Lomsjö Bär AB är anhållen i sin frånvaro misstänkt för att ha tömt företagets konto på pengar och lurat de totalt 160 bärplockarna på sina löner för två månaders arbete.

Åsele kommun ordnade busstransporter ner till Arlanda. Kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg (S) besökte de tre bussarna och träffade bärplockarna innan avresan.

– Vilken hopplöshet det fanns i deras blickar. Det fanns inget liv alls i dem. De satt bara och tittade rakt fram, säger han.

Hans förhoppning är att man på regeringsnivå i Thailand ställer upp så att de inte tvingas gå från hus och hem.

– De har blivit totallurade. Rekryterarna i Thailand har haft helt annat avtal och när bärplockarna kom hit till Sverige fick de ett annat. Och allt de fått är 6 000 kronor i förskott, säger Bert-Rune Dahlberg.

Fyra av bärplockarna har blivit medlemmar i Kommunal. Om företaget begärs i konkurs hoppas förbundet att bärplockarna ska kunna få ersättning från den statliga lönegarantin. Kommunal har kallat till förhandling med bärföretaget den 28 oktober i Åsele.

– Arbetsgivaren dyker förmodligen inte upp. Nästa steg blir lönefordran. I slutändan kan företaget stå på obestånd. Då ska den statliga lönegarantin falla ut, säger Kjell-Ivan Eriksson, ombudsman på Kommunal Västerbotten.

Bert-Rune Dahlberg menar att det är hög tid för arbetsmarknadens parter att sätta sig ner och göra om hela regelsystemet. Som det är i dag funkar det bevisligen inte alls, anser han.

– Varje företag kunde till exempel ha ett konto för sina bärplockare som man betalar in till i takt med försäljningen. Det är ett sätt att garantera att bärplockarna har löner när de far hem, säger Bert-Rune Dahlberg.

En lösning som även Kommunal har lanserat.

Kjell-Ivan Eriksson förväntar sig att regeringen tar bäruppropet på allvar och ser till att genomföra de förändringar som krävs för att få bukt med problemen i branschen.

– Det är väl vackert så att arbetsmarknadens parter ska hitta lösningar. Men även om vi har överenskommelser hänger det ändå på om företagen är seriösa eller inte. På något sätt måste vi få till stånd en ändring i regelverket. Då måste vi ha hjälp från högre ort, säger Kjell-Ivan Eriksson.

Den nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström har aviserat att en utvärdering ska göras efter årets bärplockarsäsong.

Fakta

Kommunal kräver:
• Att regeringen ska börja ta ett aktivt ansvar i bärfrågan.
• Att kommuner som får kostnader för bland annat hemresor ska få ersättning från staten.
• Att regelverket förändras så att bärplockarnas situation blir jämförbar med villkoren på den övriga arbetsmarknaden. En utredning av reglerna ska startas.
• Att skattesystemet ses över så att villkoren är desamma för alla som verkar inom bärbranschen.