Usla bostäder där saker som ventilation, lakan, tvål och pappershanddukar saknas är vardag för många bärplockare. I Arvidsjaur stänger kommunen det gamla elevhemmet i Moskosel, där thailändska bärplockare sovit de senaste veckorna.

– De är jätteduktiga på att arbeta, men förhållandena de lever under är rena 1800-talet, säger Annika Lidström, miljöinspektör på Arvidsjaurs kommun.

I början på augusti fanns knappt 20 bärplockare i det gamla elevhemmet. I söndags var de 120.

Enligt Annika Lidström är det fyra fem företag inblandade i bärplockarnas vistelse och det är svårt att bringa ordning i ansvarsfrågorna.

– Alla skyller på varandra och vi får inte tag på det thailändska bemanningsföretaget, säger hon.

Ett svenskt bärföretag har tagit dit plockarna, men de är anställda av ett thailändskt bemanningsföretag som de betalar för mat och boende till. Kommunen måste också vända sig till fastighetsägaren och ytterligare ett företag som levererar mat och bilar.

Annika Lidström har uppgifter om att bärplockarna egentligen är stationerade i Åsele, Fredrika och Sollefteå.

– Men vi har varit i Moskosel och sett att de sover där. De bor på en vind och har ingen värme, har för få toaletter och för dåligt med varmvatten. De sover även i bilar.

I Bräcke i Jämtland bor 130 bangladeshiska bärplockare i olagliga bostäder, uppger SVT:s Jämtlandsnytt. Boendena uppfyller inte kraven i brandskyddslagen. Räddningstjänsten har utfärdat ett vite på 30 000 kronor till fastighetsägarna om bärplockarna inte flyttas ut.

I Särna uppskattar Älvdalens kommun att 117 bärplockare befinner sig på SI-gården. Från början var de 280, men ett antal har försvunnit och det är okänt var de befinner sig. Fastighetsägaren har fått ett föreläggande om att verksamheten måste stängas om inte brister i livsmedelshantering och avsaknad av ventilation åtgärdas.