Foto: Andreas Johansson

200 kinesiska bärplockare gav sig på torsdagen ut på en protestmarsch sedan de blivit lurade på sin lön.

Trots att de utländska plockarna har rätt till minimilöner för sitt slit i skogen risker de att åka hem med skulder.

– Någon har lurat dem, om det är den kinesiska bokningsbyrån eller någon annan i kedjan. De får inga pengar. Dessutom är det dåligt med bär i skogarna, säger Ture Rönnholm som bor i lappländska Långsjöby där marschen startade.

Bärplockarna bar skyltar med texter som ”SOS” och ”Help”. De gav sig av mot Storuman på eftermiddagen — en vandring på drygt tre mil.

– Jag vet inte vad de ska göra när de kommer fram. De gav sig av i värmen utan mat och vatten, säger Ture Rönnholm.

Efter förra årets usla bärsäsong tvingades många plockare återvända hem med stora skulder. Men i våras tog Migrationsverket fram nya regler för både bärbranschen och bärplockarna.

I år ska de utländska bärplockarna som jobbar åt svenska företag tjäna minst 16 372 kronor i månaden. Men enligt Kommunal i Norrbotten kan det ändå bli svårt för bärplockare som jobbar under två månader att få lönen att täcka utgifter för resor och boende.

– De betalar för bensin, bil, redskap och uppehälle som kostar 150 kronor om dygnet. Dessutom har de lånat för att komma hit, säger Inga Britt Svensson, ombudsman för Kommunal i Norrbotten.

Många plockare har anställts av utländska bemanningsföretag. För dem ska bemanningsavtalet med minimilönenivån 17 730 kronor gälla. Men företagens avdrag för diverse omkostnader gör att bärplockarna i slutändan ändå riskerar förlust.

Dessutom har det bland bärplockare i år förekommit dubbla kontrakt. Plockarna har skrivit på ett avtal som ger dem rätt till garantilön och sedan ytterligare ett där de avsäger sig den. De ska i stället få betalt för det de plockar.

– Men det vet man ju aldrig hur mycket det blir. Det är ett avtalsbrott. Bemanningsföretaget har gjort fel som låtit dem skriva på. Den enskilde kanske inte alltid vet vad som gäller. De kan tro att de ska tjäna dubbelt upp, säger Svensson.

I ett bärplockarläger i Särna i Dalarna har vietnamesiska plockare haft svårt att få tillvaron att gå i hop. Det har än så länge varit ont om bär och plockarna som själva ska stå för matkostnader har varit utan pengar, skriver Dalarnas Tidningar.

Jean Ringberg, bärhandlare i Ludvika, är kritisk till hur plockarna behandlas:

– Bemanningsföretagare utnyttjar plockarna. De skinnar dem på pengar. Jag tycker att det är kvalificerat lurendrejeri.