IF Metall kräver besked av den borgerliga alliansen om vilket anställningsskydd löntagarna ska ha. Centern vill avskaffa turordningsreglerna på små företag.  Vilket stöd har Centern undrar Stefan Löfven, IF Metalls ordförande.

Maud Olofsson, Centerns ordförande och näringsminister, vill avskaffa lagen om anställningsskydd (las) för företag med färre än tio anställda.

– Det låter kanske inte så allvarligt att göra undantag för några småföretag. Men bara IF Metall har 8.000 företag med färre än tio anställda, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

De små företagen utgör 70 procent av IF Metalls arbetsplatser. Stefan Löfven menar att anställningstryggheten helt försvinner på dessa företag.  Vid uppsägning på grund av arbetsbrist är det alltid arbetsgivaren som bestämmer omfattning. För att det ändå ska ske rättssäkert finns turordningsregler.

Delar arbetsmarknadsminister Tobias Billström näringsministerns syn på vad som är trygghet i arbetslivet, undrar Stefan Löfven.