Miljöpartiet blir största parti i höstens val – om barnen får bestämma. I en omröstning av barn-tvkanalen Nickelodeon får partiet hela 34 procent av rösterna.

Nickelodeon har en öppen omröstning för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år. Hittills har drygt 2 600 barn deltagit i omröstningen och tendensen är klar: Miljöpartiet och miljöfrågor engagerar de unga.

– På vår hemsida har vi frågat barn hur mycket de känner till om politik och vilka frågor de anser är viktigast. De frågor som kom i topp gäller miljö och barnen sa att de var intresserade av att veta mer om de här frågorna och politik, säger Martina Zetterkvist, PR-ansvarig på Nickelodeon.

Hela 70 procent av dem som svarat tycker att politik är viktigt. De vill också veta mer om samhällsfrågor även utanför skolan.

Miljön kommer i topp som viktigaste fråga med 48 procent. På andra plats kommer hjälp till fattiga i andra länder (43 procent) och på tredje plats att ta hand om sjuka (37 procent).

Bara 13 procent tycker att försvar och militär är en viktig fråga.

Och Miljöpartiet kammar alltså hem flest röster när det gäller valet, där de röstande har ställts inför frågan om vilket partis ledare eller språkrör de vill se som statsminister.

Barn är ofta lojala med föräldrarnas uppfattning, men det verkar inte gälla politiken.

– Vi hade med en fråga om de visste vad föräldrarna röstade på. Och det var faktiskt väldigt många som inte visste det, säger Martina Zetterkvist.

Så det pratas inte mycket politik med barnen vid köksborden?

– Nej, det var också en av våra frågor, och det var inte mycket man pratade hemma.

På andra plats hamnar moderaterna med 28 procent av rösterna, medan socialdemokraterna på tredje plats hamnar ett stycke efter, på endast 11 procent.

De rödgröna klarar dock regeringsmakten med knapp majoritet, 51 procent.

Så här fördelar sig rösterna i barnens val:

Miljöpartiet: 34 procent

Moderaterna: 28 procent

Socialdemokraterna: 11 procent

Folkpartiet: 8 procent

Centerpartiet: 7 procent

Vänsterpartiet: 6 procent

Kristdemokraterna: 5 procent