Flera av de anställda på bildelsfabriken IAC Group i Färgelanda får svårt att ta långsemester i sommar. Fabriken levererar åt Saab Automobile – som just nu går för högtryck.

Saab har särskilt velat ha snabba leveranser av delar till 9-5 och 9-3. Därför kan många anställda bara räkna med tre veckors sammanhängande semester i år.

– Saab har aviserat att man ska köra nästa vecka också och då är vi tvungna att leverera. En del får lov att ta kortare semestrar. Det är blandade känslor kring det, men jag har mött mest positiva reaktioner. De anställda får en ganska ordentlig ersättning för det här, säger Krister Johansson, ordförande för Verkstadsklubben på fabriken.

Han påpekar att det normala givetvis är att ha fyra veckors sammanhängande semester.

– Men jag hoppas att de anställda har förståelse för att det här är ett unikt år. Det är glädjande att Saab lever och har förtroende för oss, säger han.

Runt 400 personer jobbar på fabriken, runt 250 av dem har tillsvidareanställningar. Ett 100-tal personer kommer från bemanningsföretag och resten har andra visstidsanställningar.

– Ända sedan den dagen Saab sa att ”nu kör vi”, så har vi bemannat fabriken efter behov. Och det behovet kvarstår ända fram till vecka 29 som det ser ut nu, säger Krister Johansson.

Sedan tar Saab semester några veckor innan verksamheten kör igång för fullt igen.

Vid jul fick ett 40-tal personer lämna fabriken i Färgelanda. Verkstadsklubben för centrala förhandlingar med företaget om dem.

– Därför vill jag inte säga något om dem just nu, säger Krister Johansson.